Praha.cz

 
Podzimní pražská velká cyklojízda
Úterý, 10. září 2013 18:11
Podzimní pražská velká cyklojízda, 14.9.2013

Všichni, kdo podporují rozvoj neautomobilové dopravy v Praze, se mohou zúčastnit tuto sobotu Velké pražské podzimní cyklojízdy, která vyrazí v 15 hodin z Václavského náměstí a pojede přes Žižkov, Libeň a Holešovice, odkud se přes Štefánikův most se vrátí zpět na Václavské náměstí.





Co je cílem cyklojízdy?


Cílem není pouhá projížďka Prahou, ale měla by upozornit politiky na potřebu investic do cyklodopravy a celkově do neautomobilové dopravy, která je k životnímu prostředí nejšetrnější. Podle tiskové zprávy organizátorů podíl cyklistů na celkovém dopravním výkonu stále stoupá, Praha ale výdaje na bezmotorový způsob dopravy snižuje. Iniciativa Auto*Mat po městu požaduje, aby vydalo alespoň 2 % rozpočtu na rozvoj cyklodopravy. A proč dvě procenta? V Praze se totiž na kole uskuteční právě 2 % cest a proto má právě tato podzimní cyklojízda podtitul „Cyklojízda za 2 %“.

Podzimní pražská velká cyklojízda - plakát, 14.9.2013

Podrobněji vše rozvádí Auto*Mat ve své tiskové zprávě: "Dvě procenta lidí, kteří městem denně cestují, si zvolilo kolo jako hlavní dopravní prostředek. Podle magistrátní koncepce rozvoje cyklistické dopravy má do roku 2020 podíl kol na všech vykonaných cestách dosáhnout 7 %. Velká podzimní cyklojízda proto chce upozornit na nesmyslné snižování výdajů města na neautomobilovou dopravu. Kromě rozsáhlé rekonstrukce křižovatky na nábřeží Kapitána Jaroše nevzniklo za poslední dva roky žádné opatření, které by zásadně zlepšilo podmínky cyklistické infrastruktury. Klíčové úseky v centru města jsou totiž stále obtížně průjezdné. Iniciativa Auto*Mat považuje za adekvátní začátek, aby magistrát vyčlenil 2 % z rozpočtu na dopravu pro rozvoj cyklistiky."


Trasa

Velká podzimní cyklojízda pojede těmito ulicemi: Václavské náměstí, Opletalova, Hybernská, Husitská, Koněvova, Pod Krejcárkem, Pod Plynojemem, U Rustonky, Rohanské nábřeží, Voctářova, Libeňský most, Dělnická, Argentinská, Za Viaduktem, Nábřeží Kapitána Jaroše, Štefánikův most, Lannova, Nové mlýny, Nábřeží Ludvíka Svobody, Hollbova, Klimentská, Stárkova, Těšnov, Na Poříčí, Havlíčkova, Hybernská, Opletalova, Václavské náměstí.


Velkou podzimní cyklojízdu připravila iniciativa Auto*Mat v rámci nadcházejícího týdne Evropské mobility.


Odkazy a doporučení

Mapa letošní Velké podzimní cyklojízdy na stránkách www.bikemap.net   ZDE
Iniciativa Auto*Mat:   www.auto-mat.cz
Pražské cyklojízdy:   www.cyklojizdy.cz


Foto: Auto*Mat

(zem)